Fotó: Birgt Schulz

2016. december 30-án 20 és 21 óra között piros-fehér-zöldbe öltözött a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra, elismerve hazánknak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, illetve a brazíliai magyar közösségek hozzájárulását az ország fejlődéséhez.

Dom Orani João Tempesta, Rio de Janeiro érseke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel folytatott 2016 októberi megbeszélésen felajánlotta, hogy a jövőben egy-egy magyar ünnepen nemzeti színekkel világítanák ki a Rio de Janeiro, egyben egész Brazília szimbólumának tartott Megváltó Krisztus szobrát. Miniszterelnök-helyettes úr 2016-ra december 30-át (az utolsó magyar király, boldoggá avatott IV. Károly koronázásának 100. évfordulóját), 2017-re pedig augusztus 20-át (az államalapítás ünnepét) javasolta. A Krisztus-szobor adminisztrációjáért felelős Szentély tájékoztatása szerint a kivilágítás mindkét napon megvalósul.

A Rio de Janeiró-i Érsekség és Magyarország Brazíliavárosi Nagykövetségének együttműködésében megvalósuló eseménnyel kapcsolatban a Szentély kommunikációs osztálya sajtóhírt tett közzé, amelyben kiemelik: Magyarország - az Érsekséghez hasonlóan - elkötelezett a keresztény értékek védelme mellett. Hozzáteszik, hogy a becslések szerint Brazíliában mintegy 80-100 ezer magyar leszármazott él, a kivilágítás így a két ország közötti barátságot is erősíti. A közlemény röviden bemutatja a 2004-ban II. János Pál pápa által boldoggá avatott IV. Károly életútját, és megemlíti, hogy az ehhez kapcsolódó egyik csodatétel Brazíliához kötődik.