Magyarország és Brazília 2017-ben ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóját. Ebben a kilencven évben a két ország, amelyeket baráti szálak és szoros együttműködés fűz össze, szilárd és széles körű kapcsolat kiépítésére törekedett.

A múlt században kivándorló magyarok ezrei hagyták el országukat és leltek új hazára Brazíliában. Tudásukkal és tehetségükkel hozzájárultak a brazil társadalom, gazdaság és kultúra fejlődéséhez, a két nép közeledéséhez és a kétoldalú viszony elmélyítéséhez.

Az elmúlt években Magyarország a „Déli nyitás” külpolitikai stratégiája keretében bővítette diplomáciai, konzuli és kereskedelmi hálózatát Brazíliában, és a brazil politikai, gazdasági és kulturális jelenlét és erősödött Magyarországon.

Ezen erőfeszítéseknek köszönhetően a kétoldalú kereskedelem, a gazdasági tevékenység és a turizmus – a munkahelyteremtés motorjaiként számon tartott tevékenységek mindkét országban – bővültek. Magyarország és Brazília – a jövőbe való befektetésként – egyaránt fontosnak tartják az együttműködést az oktatás, a kutatás, az innováció és a fiatalok képzése területén.

A multilaterális keretekben folytatott értékes diplomáciai együttműködés kiterjed immár a Portugál Nyelvű Országok Közösségére (CPLP), miután Magyarország 2016-ban megfigyelő tagként csatlakozott.

A diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóján Magyarország és Brazília határozott szándéka, hogy még szorosabbá fűzzék együttműködésüket, és a közös érdekek és értékek alapján teljes mértékben kiaknázzák a kétoldalú kapcsolatok, az Európai Unió és Brazília közötti stratégiai partnerség és a nemzetközi szervezetek keretei közötti együttműködés gazdag lehetőségeit.